Мистичен топаз-какво всъщност е това?

Мистичен топаз-какво всъщност е това?
8 януари 2022

Когато за първи път видите мистичен топаз обаче, ще разберете, че най-накрая сте видели един от най-изящните камъни, които съществуват. Всички скъпоценни камъни имат собствена красота ,но мистичният топаз може да засенчи повечето от тях.

Странни неща се случват с топаза, когато разпознае истинския си стопанин. Казват, че красивият кристал засиява още по-ярко, цветът му се избистря и засилва. Топазът е от вълшебните минерали, които създават силна връзка с притежателя си. Те лекуват душата, укрепват силата и засилват бдителността. Може да променят цвета си при опасност. Тези изумително красиви и издръжливи скъпоценни камъни може да бъдат открити в находища по целия свят. Мистичният топаз е известен още като Rainbow Topaz, Titanium Topaz, Alaskan Topaz и дори Карибски топаз. Въпреки че скъпоценният камък има дъга от цветове, неговите доминиращи цветове са лилаво и зелено.  Mystic топаз се получава чрез третиране на естествен безцветен кварц с фина титаниева мъгла върху външната му повърхност, като се използва процес, известен като химическо разпределение на парите или CVD. Това, което прави, е да създаде слой, който показва цветове на дъгата, които се променят, когато се гледат от различни ъгли.

В действителност това е истински скъпоценен камък, който е претърпял обработка, за да подобри външния си вид.

Красота на дъгата на мистичния топаз го прави идеален камък за включване в бижута от всякакъв вид. Тези, които искат да усетят ползите от мистичния топаз, могат да го носят в колиета, гривни и обеци.

Точно като другите скъпоценни камъни, топазът на дъгата може да се използва и в медитация и други духовни практики, когато човек се концентрира върху отварянето на ума си за лечебната енергия на камъка. Поддържането на камъка близо до вас, независимо какво правите, може да има благоприятен ефект. Възпяван от поетите, любим на аристократи.

Чилийският поет и носител на Нобелова награда за литература Пабло Неруда е в плен на красотата на този скъпоценен камък, който често е тема на поезията му: “Докоснеш ли топаз, топазът те докосва: разлива топлина в кръвта, като възкръснал грозд във гъсто вино."