Правилна грижа за сребърните бижута

Правилна грижа за сребърните бижута
10 март 2022

Като професионалисти в бижутерската индустрия, ние често съветваме клиентите си как да се грижат правилно за своите бижута, за да запазят блясъка и красотата си за по-дълго. Що се отнася до среброто, с годините то обикновено става все по-красиво. Важно е обаче да се грижите за сребърните си бижута, независимо дали имат инкрустирани камъни. Потъмняването на бижутата  е причина за добавяне на родий, който има за цел да предотврати окисляването и да удължи красотата и блясъка на сребърните бужута.Това е естествена реакция на сребърния метал, а не производствен дефект.

За да се наслаждавате на своите любими бижута по-продължително време, важно е да следвате няколко основни и много прости правила:

  • Винаги поставяте бижутата след козметиката, парфюма и лака за коса, тъй като те съдържат компоненти, които могат да затъмнят естествения им блясък.
  • Почиствайте бижутата с мека кърпа. 
  • Съхранявайте бижутата отделно от остри, твърди предмети, за да предпазите повърхността им от надраскване.
  • По-голямата част от бижутата могат да бъдат повредени от хлор, термална и морска вода, които могат да повредят самия метал или камъните, залепени върху бижуто.
  • Почиствайте бижутата само в разтвори със специално създадени за тази цел кърпи. Съществува голямо разнообразие от специални кърпи, разтвори и кремове, предназначени за почистване на бижута. Ако не сте сигурни, занесете бижуто директно при бижутер, за да бъде почистено.
  • Никога не прилагайте груба сила върху бижутата.

Не се страхувайте да носите среброто си: триенето забавя потъмняването, което означава, че колкото повече го носите, толкова повече ще блести.